

Okulumuzda Kişiye Özel Mentörlük ve Koçluk Sistemi
Okulumuzda 03.02.2024 tarihinden tamamen öğrencilerimizin bilişsel ve duyuşsal özellikleri dikkate alarak mentörlük ve koçluk hizmetine başlanıldı. Öğrencilerimizin 8. sınıftan mezun olduktan sonra okulumuza geldikleri durumlarından başlanılarak, şube öğretmenler kurulu değerlendirmeleri doğrultusunda bireysel durumları belirlendi. Bütün öğretmenlerimizin görüşleri doğrultusuna belirlenen kategorilerde kişiye özel mentörlük ve koçluk dosyası hazırlandı. Genel hatlarıyal uygulamamızın alt yapısı detayda yer almaktadır.
SUNUŞ
Mentörlük ve eğitim koçluğu yaklaşımlarının ve becerilerinin, okul lideri, eğitim yöneticisi ve lider öğretmenler tarafından kurumsal ve bireysel alanda etkin bir biçimde yapılandırılarak uygulanması hem okulun hem de öğrencilerin performanslarını geliştirici bir etkiye sahiptir. Mentörlük ve eğitim koçluğu, özellikle eğitim örgütlerinin eğitim öğretim sürecini hedefe yönelik yürütmesinde, okul ortamına ve ulaşılmak istenilen hedefe ulaşmalarına büyük katkılar sağlamaktadır (Aydın, 2007; Özbay, 2008). Örgütlerdeki eğitim koçluğu sisteminin örgüt üyelerinin iş doyumuna olumlu yönde etki ettiği üzerinde uzlaşılan bir bulgudur (Elgün 2007). “Okul Yöneticilerinin Koçluk Özelliklerinin Okulun Öğrenen Organizasyon Olmasındaki Etkililik Düzeyi”ne ilişkin yapılan yüksek lisans tez çalışmasında (Eray, 2012) okul yöneticilerinin koçluk becerilerinin okulun öğrenen bir örgüte dönüşmesinde etkin rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Öğretim sürecinden ve çıktılarından dönüt alarak, eksiklerini gidererek kendini sürekli geliştirme ve yenileme çabası içinde olan bir yapılanma konusunda yetenekli ve nitelikli (Başaran, 2000: 57-58) bir okula dönüşümde okulun idarecisi, öğretmeni, öğrencisi ve velisiyle koçluk yaklaşımını benimsemesi önemlidir. Bu bağlamda mentörlük ve eğitim koçluğu sistemi, okulumuzda mutlu öğretmenlerin ve öğrencilerin ağır bastığı, onların yaydıkları pozitif enerji ile pozitif bir eğitim atmosferi oluşturacaktır. Bu öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin okulu ve birbirlerini sahiplenmelerinde büyük etki oluşturacaktır. Bu yüzden okul yönetimi, öğretmen ve öğrenciler, kendini sürekli tanıma ve öz değerlendirme yapma, deneyimlerden yararlanma, iç ve dış çevre şatlarına göre hareket etme, özgünleşme ve bağımsızlaşma, kendini gerçekleştirme konularında daha gerçekçi ve somut stratejiler ortaya koyabilecektir.
Öğrencilerimizin önceki eğitim kurumlarından ve sınıf düzeylerinden taşıyarak bugüne getirdikleri duyuşsal ve akademik özellikleri, okulumuzda psikolojik danışma ve rehber öğretmen kadrosunun bulunmaması, öğrencilerimizin yaşadıkları çevre imkanları ve veli profilleri göz önüne alındığında okulumuz ve öğrencilerimiz için mentörlük ve koçluk sistemi oldukça gereklilik arz etmektedir.
En güçlü yönümüz; genç, dinamik, yeniliğe açık, donanımlı, teknolojik becerileri üst düzeyde, deneyimli, alanında yetkin, işini bilen öğretmen kadromuzdur. Okulumuzun, öğretmenlerimizin aldığı hizmet içi eğitim sayısı, modern ve tam donamlı fiziki eğitim öğretim ortamlarıyla yeni binası, öğrenci mevcudu ve sınıf şube sayıları açısından güçlü bir alt yapısı bulunmaktadır. Bu yönüyle okulumuz, kişiye özel mentörlük ve koçluk sistemi için, uygunluk, sürdürülebilirlik ve etkililik ilkeleri açısından oldukça elverişli bir eğitim örgütü olma özelliğine sahiptir. İnanıyorum ki başta öğrencilerimiz olmak üzere öğretmenlerimizce bu sistem sahiplenildiğinde okulumuzun tüm birimleri süreç içinde her zaman bir öncekine nazaran daha iyiye doğru hızlı bir ivme kazanacaktır.
2024-2025 eğitim öğretim yılı 2. dönem başında uygulamaya başladığımız bu sistemin alt yapısı Eylül 2024’ten itibaren yaklaşık beş aylık Ar-Ge ve fizibilite çalışmaları sonucunda oluşturuldu. Öğrencilerimiz çok yönlü ele alınarak portfolyo çalışmaları yapıldı, fırsat eşitliği ilkesi çerçevesince gönüllülük esasına dayalı olarak öğretmenlerimize adil öğrenci dağılımı yapıldı. Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı MEBİ platformunun hizmete sunulması elimizi oldukça güçlendirdi. Bu çalışmayı yaparken okulumuzda mentörlük ve koçluk sisteminin kurulmasında; konu kazanım dağılım tabloları ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programı ve daha önceki öğretim programlarının koordinasyonu sürecindeki katkıları ve gönüllü olmaları nedeniyle tüm öğretmenlerimiz ve idarecilerimize teşekkür eder, saygılar sunarım. Gayret bizden başarı ise Allah’tandır.
03.02.2025
Mustafa SAKA
okul Müdürü
İLKELERİMİZ
Özgüven: Unutmayalım ki birçok yeni buluş, icat hayal edilerek, deneme yanılma yoluyla ortaya konulmuştur. “Diğerleri yapıyorsa ben neden yapmayayım?” düşüncesi ile kendinize güvenmeli ve başaracağınıza inanmalısınız.
Gerçekçilik: Hedefleri belirlerken, güçlü ve zayıf yönlerimizi analiz ederken, kendi gerçeklerimizi, içinde bulunduğumuz tüm hakikatleri dikkate almalıyız. Belirsiz hedefler yerine; somut hedefler belirlemeliyiz. Kısa vadede takdir alarak geçmek, orta vadede şu fakülteyi kazanmak, uzun vadede şu mesleği yapmak vb.
Dürüstlük: Hedefimize yürürken, bu çalışmayı yaparken ve kendimizi ve yaşam çemberlerimizi değerlendirirken kendimize karşı dürüst olmak durumundayız.
Azim ve Kararlılık: Bir insan azmettiğinde onu engelleyebilecek hiç bir beşeri güç yoktur.
Çalışkanlık: Başarı için amacımıza uygun çalışmalar yapmak ve çalışkan olmak zorundayız.
Ciddiyet: Eğer bir hedefe ulaşmak istiyorsak ciddi olmak zorundayız. Laubali hareketlerden ve boş işlerden uzaklaşmalı, bizi hedefe götürecek işlerle meşgul olmalıyız.
Okumak: Anadilini iyi kavramayan hiçbir kimse hedeflerine ulaşamaz. O yüzden okumayı alışkanlık haline getirmeli, düzenli şekilde kaliteli ve nitelikli klasik eserler okumalıyız. Unutmayalım ki geniş ve çok yönlü düşünce, hızlı ve doğru kararlar verebilmek ne kadar çok okuduğumuza bağlıdır. Paragraf çözümleri ve sınav başarısı için düzenli kitap okumak olmazsa olmaz bir kişisel özelliktir.
Sabır: Sabır, bir durum veya olgu karşısında bir şey yapmayarak beklemek değildir. Hedefimize giderken bazı sorunlar yaşayabiliriz, engellerle ve sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Bu durumda hedeften vazgeçmeden çalışmamızı yürütmeli ve elimizden geleni sonuna kadar yerine getirmeliyiz. İşte bunun adı sabırdır.
Disiplin ve düzen: İstenilen ve gerçekçilik payı olan tüm hedefler başarıya inanılarak, ciddiyetle düzenli ve planlı çalışmayla başarılır. Gayret bizden başarı Allah’tandır.
Planlama/Çalışma Planı: Dünya gerçeklerinden birisi de hiçbir şeyin tesadüfen olmadığıdır. Planlı çalışmak, çabalarımızın ve zamanımızın boşa gitmesini engeller, zamanı verimli kullanmayı sağlar. Hedefimizden uzaklaştıracak boş işlerden ve durumlardan bizi korur. Planlı çalışmak hedefe daha çabuk ulaşmamızı sağlar. Böylece bir yandan çalışırken diğer yandan hobilerimiz ve eğlencelerimizi yaşamamızı da sağlar.
vKaynak listesi: Her şeye her yerden çalışmak başarı getirmez. Kaynaklarımızı tamamlayarak düzenli bir şekilde hangi konu kazanımı hangi kaynaktan çalışacağımızı planlamalıyız.
Yöntem: Çalışma yöntemlerimizi kendimiz belirlemeliyiz. Kendi yönelimlerimize duyuşsal ve özelliklerimize uygun yöntemlerle kolaydan sora, basitten karmaşığa, temel konulardan ve ana başlıklardan alt başlıklara doğru sırayla çalışmalıyız. Dinlemek, not tutmak, sırayla çalışmak, aşama aşama ilerlemek gibi.
Uzman Desteği: Hedeflerimize yürürken bazen kendi başımıza bazı konuları anlayamayabiliriz. Bu durumda konunun uzmanından destek almak, daha hızlı konuyu anlamamıza ve hedefimize ulaşmamızı sağlar.
Hazırbulunuşluk: Bu projenin uygulanmasında, kullanılacak form, çizelge, plan vb. konularda açıklamaların okunması başarıya götüren yolda çalışmamıza ivme katacaktır. Ayrıca MEBİ üzerinden konular çalışılırken konuya hazır olup olmadığımızın kontrol edilmesi, boşa zaman kaybının önüne geçer.
1.3.Okulumuzda Koçluk Sisteminin Uygulanma Esasları
1. Sistemin içten gelen adanmışlık anlayışı ve mesleği gereği sorumluluk bilinci ile yürütülmesi esastır.
2. Koçluk sisteminin yönerge ve esasları okul yönetimince belirlenir.
3. Görevlendirme ve mentör/koç öğrenci eşleştirmeleri okul yönetimince yapılır.
4. Koçluk sürecinde öğretmen gönüllülüğü, veli ve öğrenci talebi esastır.
5. Mentör/Koç Öğretmen/eğitim koçu en fazla 10 öğrenciye mentörlük/koçluk yapabilir.
6. Ailenin bilgisi, ilgisi, koordinasyonu önemlidir. Yılda en az iki aile ziyareti yapılmalıdır.
7. Koçluk sistemi bir öğrencinin okulumuzdaki eğitim öğretim hayatı boyunca devam eder. Projemizin mentörlük boyutunda ise öğrencimiz mezun olduktan sonra da devam etmesi anlayışı hakimdir.
8. Herkes neyin paylaşılıp neyin paylaşılmayacağını sürecin başında öğrenir. Öğrenci ile mentörlük amaçlı yapılan paylaşımlar, yaşam tehdidi oluşturan ve konusu suç teşkil eden durumlar hariç, aile ile ya da okul ile hiçbir şekilde paylaşılmaz.
9. Sistem, plana uygun olarak çalışma sergileme ve performans artışı, form ve çizelgelerin düzenli olarak doldurulmasının sağlanması ve kontrol edilme üzerine kuruludur.
10. Mentörlük ve koçluk sistemi bir psikoterapi değildir. Bir uzman tarafından çalışılması gerekilen konular uzmana bırakılacaktır. Sınav kaygısı, stres yönetimi gibi konular kaygı ve stres yüksek düzeyde ise rehber öğretmen/uzman tarafından çalışılır.
1.3.1. Okul yönetiminin sorumlulukları ve süreç takvimi
Okul yönetimi kendi arasında görev paylaşımı yaparak, eğitim koçlarını ve koçluk sistemine dahil olan öğrencileri izlemek ve takip etmekle gönüllülük esasına dayalı bir yapılanma içinde olmalı, adil, tarafsız ve gerçekçi bir süreç takibi yapmalıdır. Yönetim pozitif bir çalışma ortamı yaratmak, gelişim fırsatları sunmak, geri bildirim ve değerlendirme yapmak, özellikli projeler ve görevler vermek, esneklik ve destek imkanı sunmak, ekip çalışması ve işbirliği, mentörlük ve koçluk yapmak, ödüllendirme ve takdir yöntemlerini kullanacaktır.
Çalışma Takvimi:
1. Temmuz Ağustos: Yeni kaydolan öğrencilerin ve velilerin bilgilendirilmesi, sözleşmelerin imzası, dosyalarının teslimi ve eksikliklerin giderilmesi (İlk uygulama: Eylül-Şubat)
Okul yönetimi tarafından Okul Yürütme ve Denetim Ekibinin kurulması: (Okul Müdürü başkanlığında, Sorumlu Müdür Yardımcısı, Rehber Öğretmen ve Öğretmen)
“Mentörlük/Koçluk Dosyası”nın oluşturularak, danışma ve yönlendirmelerin yapılması, gerekli form, bilgi ve belgelerin dosyalanması, tekrar defterlerinin oluşturulması, dönemlik/yıllık değerlendirme raporlarının hazırlanması.
2. Eylül 1. Hafta: Okul idaresi tarafından sistemin alt yapısı için bireysel veya grup olarak öğretmenlerin ve öğrencilerin tekrar bilgilendirilmesi, önceki yıldan oluşan eksikliklerin giderilmesi (Eylül ilk hafta- İlk uygulamada Kasım)
3. Eylül 2-4. Hafta: Mentörlük ve eğitim koçluğu için gönüllü öğretmen taleplerinin alınması, mentör ve eğitim koçlarının belirlenmesi ve görevlendirilmesi, mezun olan öğrencilerin koçları ile yeni gelen öğrencilerin eşleştirilmesi (İlk uygulamada Aralık)
4. Ekim 1-2. Hafta: Okulda mentörlük, koçluk ya da kişisel gelişim panosunun oluşturularak koçluk süreçleri ilgili bilgilerin panoya asılması, koçluk sözleşmelerinin tamamlanması (İlk uygulamada Şubat)
Koçluk faaliyetlerini daha iyi gerçekleştirmek adına, okulun imkânlarına göre; koçluk odası / köşesinin oluşturulması. (İlk uygulamada şubat)
Öğrenci koçu olarak belirlenen öğretmenlerin çalışmalara başlaması (Eylül, İlk uygulama, Ocak-Şubat)
5. Her hafta/Ay: Mentörler ve öğrenci koçları tarafından öğrencilerle görüşmelerin haftada en az bir kez, ayda dört kez, velilerle en az ayda bir kez yapılmasının sağlanması.
Ev ziyaretlerinin yapılması ve projenin amacı doğrultusunda, öğretmenlere, öğrencilere, velilere seminerlerin düzenlenmesi.
Okul idaresi tarafından her ay koçluk değerlendirme toplantılarının yapılması. (Süreç boyunca aylık düzenli)
Sistemin düzenli izlenmesi, takip çizelgelerinin doldurulması, sistem dışına çıkartılacak ve sisteme tekrar alınacak öğrencilerin kararlarının verilmesi.
Mentör/Koç öğretmen tarafından kontrol edilerek imzalanan öğrenci dosyalarını getiren öğrencilerin kontrolünü yapması ve ilgili bölümleri imzalanması,
6. Dönem/Yıl Sonu: Eğitim koçlarının ve öğrencilerin değerlendirme raporlarının ve dosyalarının incelenmesi, gerekli eksikliklerin tespiti ve yönlendirmelerin yapılması, sistem dışına çıkarılacakların kararının alınması.
1.3.2. Mentörün/Eğitim Koçunun Sorumlulukları
Mentör/Koç Öğretmen/eğitim koçu; içten gelen bir gelen ilgi ve adanmışlık anlayışı ile öğrencilerimizin ilgi, yetenek ve isteklerini göz önünde bulundurarak öğrencisinin;
Öğrenciyi tanıma: *Öğrenciyi gündeminde tutma, performansını artırma ve harekete geçirmek için öğrencinin kendisini keşfetmesini ve sorgulamasını sağlama,
Hedef belirleme:*İlgiveyeteneklerinitespitedereketkilemeyeçalışmadan öğrenci merkezlimeslekiyönlendirmeyapma,
*Somut hedef belirleme ve meslek seçimine yardımcı olma,
*Erdem değer eylem çerçevesinde bilge kişi olmasına yönelik çalışmalarda bulunma,
Destekleyici bir ortam oluşturma: *Aileiçi, arkadaşlık, sosyal, medya iletişim ve ilişkilerinde yaşanan sorunları azaltmakonusundayardımcıolma,
*Sağlıklı gelişimine yardımcı olma, bilinçli teknoloji ve medya kullanımı sağlama,
*Sanal ve gerçek dünyayı güvenli kullanmasına destek olma,
Motivasyon teknikleri kullanma: *Hobilere; spor, sosyo-kültürelvesanatsalfaaliyetlereilgisiniartırmaveteşviketme,
*Sınıf geçme, sınav ve gelecek ileilgilikaygılarınıminimizeetme,
İlerlemeyi izleme ve değerlendirme: *Sağlıklı bir hayat için etkili çalışma, süreç yönetimietkin takip ve izlemeyapma, çalışma sistemini geliştirme, ders ve sınav başarısınıizlemeveartırma;
Uzman desteği: *Özellikle psikolojik konular olmak üzere özel uzman desteği gerektiren konularda bazen psikolojik danışma rehber öğretmen(ler)den destekalma,
*Alan uzmanlığı gerektiren konularda diğeröğretmenlerleişbirliğiyapma,
Geri bildirim verme: *Yapıcı, güdüleyici, özendirici ve yüreklendirici geri bildirimler verme öğrencinin kendini daha iyi anlamasına gelişimine olumlu bulunma;
anlayışını taşımalıdır. Bu anlayış çerçevesinde koçluk hizmeti alan bireyin doğrusorular sormasını sağlamak ve bu sorular etrafındabirliktedoğru karar vermek önceliklidir.
Bunun için belli başlı sorumluluklar:
1. Yürütme: Mentörlük/koçluk sistemi konusunda hazır bulunuşluğunu artırmak, dosya içeriğine vakıf olmak, çalışmaları, dosyadaki sistem dahilinde öğrenci(ler) ile yürütmek,
2. Toplantı ve sözleşme: Dosya teslim alındıktan hemen sonra (en fazla iki hafta içinde) veli ve öğrencileriyle bir toplantı gerçekleştirerek bilgilendirme yapmak, koçluk sözleşmesini imzalatmak, bir örneğini veliye vermek, diğerini dosyasında saklamak,
3. Formları doldurma: Dosyadaki gerekli ilk formların doldurulmasını sağlamak (Bilgiler, hedefler, kaynaklar, planlar, kitap takip, çalışma konuları ve kazanım takip, deneme takip)
4. Plan yapma: Öğrencisinin hedefini netleştirmesini sağlamak, haftalık ve aylık çalışma planlarını yapmak, planlamaları ve görüşmeleri ders dışı zamanlarda yapma ve koçluk odasında/köşesinde gerçekleştirme
5. Görüşme zamanları: Öğrenciyle hangi günlerde, hangi saat aralığında ve ne sıklıkta görüşme yapacağını yine öğrencisiyle belirlemek ve çizelgeye işlemek, (öğrencilerle haftada, velilerle ayda 35-50 dakikalık en az bir görüşme)
6. Takip ve izleme: Öğrenci performansını ve takip çizelgelerini izlemek, eksiklikleri gidermek, öğrenciye geri bildirim vererek değerlendirme yapmasını sağlamak,
7. İşbirliği ve destek: Öğrencinin başarmakta zorlandığı akademik konu ve kazanımlarla ilgili alan/branş öğretmenince yüzyüze veya online alınmasını/verilmesini sağlamak. Sorun gördüğünde okul yürütme ve denetim ekibinin görüşünü almak ve yönetimi bilgilendirmek,
1.3.3. Sisteme dahil olan öğrencinin sorumlulukları
Sisteme dahil olan öğrencilerimiz ilk önce aşağıdaki sorulara net yanıt vermekle işe başlamalıdır.
- İsteklerim, hayallerim ve hayattan beklendimnedir?
- Bir hedefim var mı? Hangi mesleği seçmek istiyorum? Hangiuğraşlarbenimutlueder?
- Yakın vadede, orta vadede ve gelecekte neredeolmakistiyorum?
- Kendimi ne kadar tanıyorum? Kendimegüvenimveinancımnekadar?
- Bunları yapabilmek için imkanlarım ve potansiyelim, güçlü ve zayıf yönlerimnelerdir?
- Şuan ne durumdayım, hangi sevideyim? Kendiminasılifadeedebilirim?
- Kendimi nasıl geliştirebilirim? Neredenbaşlamalıyım?
- Öğrenciliğingerektirdiğisorumluluklarınfarkındamıyım?
Sorumluluklar:
1. İletişim: Dosyayı teslim alır almaz öğretmeniyle iletişim kurmak,
2. Sözleşme: Velisiyle birlikte koçluk sözleşmesini imzalamak ve gereğini yapmak
3. Öğretmeniyle eğitsel odaklı görüşmek, gereksiz iletişim ve diyaloglardan uzak durmak,
4. Bilgilenme: Dosya içeriğini incelemek, formlar, takip çizelgeleri, derslerin konuları ve öğrenme çıktılarını/kazanımları incelemek, ders içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak,
5. Planlama: Öğrenci bilgileri, hedeflerim, kaynaklarım, kitap okuma takip listelerini ilk hafta içinde hazırlayarak, öğretmeni ile haftalık ve aylık çalışma planını hazırlamak,
6. Düzenlilik ve disiplin: Her ay düzenli olarak değerlendirme çemberlerini ve formlarını, takip çizelgelerini doldurmak, değerlendirmek,
7. Hedef odaklı olmak, günlük performansa dayalı, ciddiyetle sistemli, planlı çalışmak, verilen görevleri zamanında yapmak.
8. Kontrol: Yaptığı çalışmaları öğretmenine kontrol ettirerek düzenli olarak imzalatmak,
9. Veli izleme ve takip formunun düzenli olarak doldurulmasını sağlamak,
10. Öğretmeninin imzaladığı form ve çizelgeleri okul müdürüne imzalatmak,
11. Ciddiyet: Çalışma planına uygun sistemli çalışmak, aksaklıklarını dürüstçe öğretmenine bildirmek,
12. Sadakat: Belirlenen zamanda görüşme alanında hazır olmak, öğretmenini bilgilendirmek,
1.6. GörüşmelerdeDikkatEdilmesiGerekenHususlar:
1. Saygı: Öğretmen, veli, öğrenci ile yapılacak görüşmelerde saygı çerçevesince etkili iletişim yöntemleri kullanılacak, eleştirilerden ve iletişimi engelleyen unsurlardan kaçınılacaktır.
2. Nezaket: Yapılacak görüşmelerde bireyin fiziksel özellikleri ya da imajı ile ilgili olumsuz ifadelerden kaçınılacaktır.
3. Güvenlik: Yaşam tehdidioluşturan ve konusu suç teşkil eden konular dışında görüşmelerde gizliliğe mutlaka riayet edilecektir. Görüşmelerde polemikten kaçınılacaktır.
4. Görüşmelerde kesinlikle fiziksel temasta bulunulmayacaktır.
5. Görüşmeler odada yapılıyorsagörüşme esnasında kapı açık bırakılacaktır.
6. Hedef odaklı: Görüşmelerinözellikleeğitimodaklıolmasına özen gösterilecektir. Sosyal medya, mobil iletişim vb. dijital iletişim araçlarıyla kurulan iletişimlerde akademik konular dışındaki görüşmelerden kaçınılacaktır.
7. Mentörlük ve koçluk konularında özel uzmanlık gerektiren özel konulara girilmeyecektir.
8. Görüşme esnasında duygusal mesaj içerenifadelerdenkaçınılacaktır.
9. Uzman desteği: Bir uzmanın çalışması gereken konularda öğrenci mutlaka rehber öğretmene/uzmana yönlendirilecek ve öğrenci/velinin başvurması sağlanacaktır.
1.7. Mentörlük ve Eğitim Koçluğu Sözleşmesi
1. Mentör/Koç Öğretmenlik ve eğitim koçluğu, öğrencilerin istek ve hedefleri doğrultusunda farkındalık yaratarak kişisel başarı ve gelişimlerini desteklemek amacı ile erdem değer eylem anlayışı ile ders başarısı, ilişki ve iletişim, kariyer, sosyal yasam ve hobiler konularında, mentörlük ve eğitim koçluğu okul dosyasın ve plan çerçevesinde yapılır.
2. Mentörlük ve koçluk hizmetlerinden okulumuz öğrencileri yararlanacaktır ve daha sonra gönüllülük ve disipline uyma durumlarına göre yararlanmaya devam eder.
3. Mentörlük ve koçluk hizmetleriyle talep, okulun yönlendirmesi doğrultusunda veli ve öğrenciden gelmelidir. Sadece öğretmen, veli talebi ile veya sadece öğrenci talebi ile mentörlük ve koçluk hizmeti verilmez.
4. Öğrenci görüşmeleri kurumun kendi binasında görüşme esasları doğrultusunda ders saatleri dışında yapılır (çok gerekli durumlarda idareden izin alınarak ders saati içinde de yapılabilir). Öğrencinin görüşmelere katılması kendisi ve velisi sorumluluğundadır.
5. Öğrenci mentörlük koçluk hizmetlerinde birlikte belirlenen seans sayısına göre yapılacak olan görüşmelere öğrenci devam etmekle, form ve çizelgelerini düzenli doldurmak, çalışma planına uymak ve öğretmenine bilgi vermekle sorumludur. Veli de kendisiyle ilgili form ve çizelgeleri doldurmak ve imzalamak durumundadır.
6. Görüşmesine mazeretsiz olarak üst üste gelmeyen veya uyarılmasına rağmen görevlerini sürekli yapmayan, çalışma planını süreklilik arz edecek şekilde aksatan öğrencinin sözleşmesi bitirilir ve öğrenci sistem dışına çıkarılır. Ancak bu durumda olanlar süreç içerisinde proje ekibinin, mentör/koç öğretmenin gözlemi sonucunda belirli şartları taşımaları durumunda okul müdürü onayı ile tekrar sisteme dahil olabilecektir.
7. Mentör/Koç Öğretmen/öğrenci koçu okul tarafından atanır. Öğrenci öğretmen seçemez. Ancak mentörlük ve koçluk süreci içinde her iki tarafın yazılı dilekçesi ile değişiklik yapılabilir. Karar ilgili yönetici tarafından değerlendirilir.
8. Mentörlük ve öğrenci koçluğu psikoterapi değildir, kişisel ve eğitim ile ilgili hedefler oluşturma/gerçekleştirme konularında tasarlanmış profesyonel bir yardım ilişkisi olarak algılanmalıdır. Profesyonel psikolojik yardım gerektiren durumlarda rehberlik servisinin/ okul rehberlik yürütme komisyonunun değerlendirmesi ile yönlendirme yapılır.
9. Mentörlük ve koçluk sürecinde öğrenci her girişimi/uygulama için araştırma, karar verme aktif olma ve eyleme geçme konularında sorumludur.
10. Öğrenci vereceği kararlardan, seçimlerinden ve girişimlerinden doğrudan sorumludur. Ancak yaşamsal ve konusu güvenlik teşkil eden konularda ebeveyne bilgi verilir.
11. Mentörlük ve koçluk süreci başlangıcında öğrenciyi tanımaya yönelik yapılan ön görüşmelerde öğrencinin ve velinin verdiği bilgiler doğru kabul edilir. Özellikle sağlık ve güvenlikle ilgili konularda verilen bilgilerin sorumluluğu öğrenci ve veliye aittir.
12. Koçluk görüşmelerinde üçüncü şahıslar bulundurulmaz. Ancak öğrenci ismi vermeden seanslara ilişkin genel değerlendirmeler görüş alışverişi ve eğitim amaçlı diğer mentiler, koçlar ve rehberlik servisi/okul rehberlik yürütme komisyonu ile paylaşılabilir.
13. Sistemden yararlanma psikoterapi olmayıp, öğrencinin eğitsel gelişimine yöneliktir. Eğitime ve gelişime yönelik amaç dışında iletişim kurulmayacaktır.
14. İş bu sözleşme iki nüsha olarak düzenlenerek her iki nüshası öğrenci ve veli tarafından imzalanır ve bir nüshası öğrenci dosyasına bir nüshası veliye verilir.
……/…../……….